Speciale aandacht voor kleine hondenrassen!

Hoezo?

Honden zijn honden hoor ik je denken!


En ja dat klopt helemaal, maar toch loop je met een klein hondenras tegen hele andere uitdagingen aan dan bij een middel tot groot ras.


Een pup van de mini en kleine hondenrassen weegt soms amper 1 kilo, en eenmaal volwassen soms niet meer dan 2 kilo. Dit zijn wel de extreme kleintjes, maar een Toypoedel, Mopshond of Havanezer pup weegt met 8 weken ook vaak niet meer dan 2,5 kilo, een gemiddelde standaard teckel pup 2,5 kilo en zelfs een Franse Bulldog weegt als pup maar 2 a 3 kilo, terwijl die wel 15 kilo kunnen wegen als ze volwassen zijn, terwijl de meeste kleine hondenrassen onder de 10 kilo zijn bij een volwassen leeftijd. Ter vergelijking: een Boerboel pup weegt met 8 weken al snel 10 kilo en een Labradorpup 6,5 kilo.


Nogal een verschil dus en met 10 weken is het verschil in gewicht nog groter!


Dat maakt een klein hondenras wel heel teer en kwetsbaar, zeker de pups van kleine rassen.

Niet alleen dienen de mensen en kinderen voorzichtig met zo’n hondje om te gaan maar ook de omgang met andere pups en volwassen honden is op z’n zachtst gezegd een uitdaging.


Veel hondenscholen, instructeurs en gedragstherapeuten vinden kleine hondenrassen geen uitdaging  waardoor deze hondjes vaak in het verdomhoekje vol met vooroordelen zitten.


Hierdoor voelen de eigenaren van de kleine hondenrassen zich vaak niet helemaal serieus genomen als ze met hun “ieniemienie” op een hondentraining verschijnen.


Puppytraining met een klein hondenras buiten op een veld is naar mijn mening niet echt welzijnsbevorderend en eigenlijk is het onverantwoord om met een pup van een klein ras in een groep met pups van grotere rassen te trainen, tenzij er met max 4 pups op voldoende afstand, in een hal getraind wordt.

Spelen voor of na de les met de “klasgenoten” is alleen aan te raden indien er allereerst sprake is van fysieke gelijkwaardigheid, maar tevens moet er gekeken worden naar karakter gelijkwaardigheid. 


Gezien de speciale aanpak en begeleiding die ze nodig hebben heb ik mij gespecialiseerd in privétraining voor pups en volwassen honden van kleine rassen. De uitdagingen bij kleine rassen zijn soms precies dezelfde als bij grote rassen maar er zijn ook zeker “kleine-hondjes-problemen”.


Door mijn jarenlange ervaring met veel uiteenlopende hondenrassen van groot tot klein ben ik ervan overtuigd dat ik je goed kan begeleiden zowel met de opvoeding als de training van jouw kleine hondje. 


Ben je in het bezit van een klein hondenras of krijg je binnenkort een klein hondenras en heb je vragen of heb je begeleiding nodig, neem dan contact met mij op dan bespreken we samen wat ik voor jou en je hondje kan betekenen.