HET GEBRUIK VAN VOEDSEL ALS BELONING
Tegenwoordig lezen we steeds meer over het gebruik van voedsel in hondentraining. Er zijn enorme voorstanders en er zijn helaas ook nog steeds tegenstanders.
Om de voorstanders te informeren hoe zij goed en verantwoord met voer kunnen werken in hun honden training (want het is meer dan alleen maar: brokje erin!!) en om de tegenstanders over de streep te halen om misschien toch wel met voer te gaan werken het volgende artikel.
Indien u nog geen persoonlijke uitleg van De Hondenjuf heeft gekregen over het trainen met voer kan het raadzaam zijn eerst een keer contact met haar op te nemen voor een persoonlijke uitleg.
Het trainen met voer is Hoge School Dressuur, en niet voor beginners.

Waarom voedsel werkt.
Voedsel is een primaire beloning, met andere woorden het is een noodzaak om te kunnen leven, net als water.
Het is, in tegenstelling tot water, makkelijk mee te nemen in onze zakken en je hebt het in verschillende smaken en vormen.
Iedereen kan voer gebruiken ongeacht, gezondheid, leeftijd, formaat, want kracht of dominantie zijn niet nodig. In plaats van duwen en trekken om Bello in positie te krijgen is het niet eens nodig om met je handen aan hem te zitten. Dit is een enorm voordeel voor alle honden omdat hen niet meer geleerd word om op fysieke prikkels en signalen te reageren en zodoende zullen zij oefeningen op afstand veel makkelijker vinden. Vooral het voordeel bij agressieve en/of nerveuze honden is enorm.
Training met voer is zonder confrontatie. Er is geen enkele reden om de hond aan te raken, te benaderen of te haasten, wat betekent dat de training veel minder gestresst wordt.
Bello zal veel sneller leren, er zal zich een solide relatie ontwikkelen, die gebaseerd is op vertrouwen i.p.v. angst, en hij zal veel meer plezier in de training hebben!
Zelfs als je de beloning niet geeft (=straf) zal de baas-hond relatie niets lijden omdat er geen angst in het spel is.
Het gebruik van voedselbeloningen stuurt duidelijke en consequente informatie van jou naar Bello; voer laat weinig ruimte over voor onbegrip – jij laat hem zien wat je wilt, hij doet het en jij beloont hem.
Door hem te leren het voer in je hand te volgen, leer je hem ook handsignalen, die extra aanwijzingen geven als hij buiten jouw stembereik is, als hij niet helemaal zeker is wat het verbale commando betekent of als je wilt dat hij NU gehoorzaamt.
Een extra voordeel van voer is dat je altijd goed kunt belonen, hoe je stemming ook is.

De eigenlijke beloning.
Het lijkt overbodig om te zeggen dat je voer moet gebruiken dat Bello lekker vind, maar heel veel eigenaren denken dat hun hond voer A lekker vind, terwijl, als ze hun hond diverse soorten voer hadden aangeboden, tot de ontdekking waren gekomen dat hun hond voer B veel lekkerder had gevonden om voor te werken.
Als je eenmaal weet wat hij lekker vind, dan moet je zorgen dat je het in hele kleine stukje kunt snijden/breken. Dit is belangrijk want als je in beweging bent tijdens de training dan is het laatste wat je wilt dat je hond half stikt iedere keer als hij beloont wordt (lekkere beloning J!) en je wilt ook niet iedere keer 5 minuten wachten tot Bello zijn beloning opgekauwd en doorgeslikt heeft. Ik gebruik vaak droge puppy brokjes want die zijn al klein van formaat en ze zijn meestal smakelijker dan de volwassen-variaties. Over het algemeen is droog voer ideaal, want i.p.v. Bello “extra” voer te geven, kun je gewoon een gedeelte van zijn dagelijkse portie geven tijdens de training. Je zou zelfs zijn hele dagelijkse portie kunnen gebruiken voor training, dat is het ultieme werken voor de kost!
Ben creatief met je beloningen. Bedenk je eens Bello’s reactie als hij i.p.v. een droog brokje af en toe eens een stukje kaas of Rodi-worst krijgt als beloning. Fruit en groenten zijn ook perfect te gebruiken als beloning. Probeer wel normale, gezonde dingen als beloning te geven. Chocola e.d. is absoluut ongeschikt en zelfs giftig voor een hond . Denk ook eens aan stukjes gekookt (lams/runder) hart of kipfilet. Er zijn ook van die kant en klare beef-strips die je heel gemakkelijk in kleine stukjes kunt breken en je hebt ze in verschillende smaken. Houdt wel altijd Bello’s gewicht in de gaten want overgewicht lijdt ook bij honden tot conditieverlies en een slechte gezondheid.
Honden overeten zich niet, ze worden overvoerd!

Belangrijke punten bij het trainen met voedsel.
Het is belangrijk om te bepalen wanneer je een beloning geeft.
Vraag jezelf af waarom en voor welke exacte reden je Bello een beloning geeft, m.a.w.:
Wat ben je aan het belonen?
Juiste timing is waar het allemaal om draait.
Als je bijvoorbeeld Bello zegt te gaan zitten en hij doet het, maar hij komt alweer omhoog voordat je hem de beloning hebt gegeven, beloon hem dan niet – je was te langzaam.
Als je hem op dit punt toch de beloning had gegeven dan had je hem beloont voor het opstaan – wat niet hetgeen was dat je hem aan het leren was.
Als je hem echter met de beloning in je hand in de juiste positie had gelokt en je had hem de beloning gegeven op het moment dat zijn achterste de grond raakte –BINGO dan had Bello de 1ste prijs.
Het is ook belangrijk niet alleen op je voer-beloning te rekenen. De voer beloning is geen vervanging voor een uitbundige stem of duidelijke lichaamstaal, het is een extra laagje voor je training dat je makkelijk kunt toevoegen of weglaten al naar gelang de situatie.
Het is extra munitie in de oorlog tegen afleiding en verwarring.
Let er op dat je niet te afhankelijk wordt van voer anders wordt het een noodzaak i.p.v. simpelweg een hulpmiddel.
Een hond hebben die alleen luistert als er voer in de buurt is, is niet handig – maar een hond die “denkt” dat er de mogelijkheid bestaat dat er een voer beloning te halen valt is een heel ander verhaal.
Begin zo snel mogelijk aan het afbouwen van gewone voer beloningen. Begin ook zo snel mogelijk voerbeloningen te vervangen door speeltjes en knuffels.
Ga niet vermijden om Bello een commando te geven omdat je geen voerbeloning bij je hebt. Je wilt toch niet heel je leven je zakken vol hebben met voer voor Bello?

Tips voor gebruik.
Als je voer gebruikt tijdens de training, denk er dan aan dat je een kleine stukje per keer geeft. Dus i.p.v. hem een handje vol in een keer te geven kun je beter per keer een klein stukje geven.
Deze meerdere kleine beloningen lijken veel beter om voor te werken dan dat hele handje in één keer en dus krijg je een veel betere reactie.
Denk na over je handpositie, kan Bello de beloning zien of ruiken ?
Weet hij dat je wat in je hand hebt ?
In het begin, laat je duidelijk merken dat je iets lekkers in je hand hebt dat hij kan krijgen als hij iets goed doet.
Houd je hand met het brokje erin, vlakbij zijn neus, beweeg het brokje heen en weer en op en neer en kijk (zonder wat te zeggen) of hij je hand met het brokje erin wil volgen. Als hij je hand makkelijk volgt dan weet hij dat er wat in zit. Als hij je hand niet volgt, verander je handpositie dan zo dat hij wel aandacht voor de hand heeft.
Op het moment dat Bello meer bedreven wordt in het opvolgen van ieder commando kun je beginnen met het voer in je hand (dus uit zicht) te verbergen, zodat hij alleen nog weet dat je het hebt door je hand te volgen en de geur van het brokje te ruiken.
Hierna is het makkelijk om helemaal geen brokje meer in je hand te hebben en toch een gretige reactie van Bello te krijgen. Hij kan de brokjes niet meer zien maar hij ruikt ze wel aan je vingers, en of ze er ook nog in zitten dat is een verrassing. Laat niet overdreven zien dat je hand leeg is. Hou je hand gewoon in dezelfde positie als toen er wel brokjes in zaten. Nu weet hij dat er altijd een kans is op een overheerlijke beloning, of hij het nu wel of niet kan zien, en dus zal hij direct luisteren als hij een commando hoort, want je weet maar nooit.
Ben vindingrijk in het geven van diverse soorten voedselbeloningen en leg ook gradaties aan in hoogte van de beloning. Geef de smakelijkste hapjes voor de beste reacties. Bello moet “af” (= gaan liggen) en hij weet al wat het is, nadat je het commando hebt gegeven kijkt hij je aan en gaat op zijn dooie akkertje liggen. Was dat een stukje gekookt vlees waard? Ik dacht het niet ! Dus gewoon een droog brokje. Meteen na de beloning geven we nog een keer het commando “af”, de kans is heel erg groot dat Bello nu in één keer neer ploft en dus krijgt hij nu een stukje vlees/worst én een stembeloning. Dat was nog eens een perfecte “af”.
Goede associaties resulteren in een verhoogde waarschijnlijkheid dat je hond het gewenste gedrag herhaald. Door deze goede associaties te veranderen in fantastische associaties kun je waanzinnige resultaten behalen.

Betrouwbaarheid.
Hoe betrouwbaar is Bello ?
Reageert hij altijd, meestal of soms als je hem iets vraagt?
Als je deze vraag niet kunt beantwoorden ga je hond dan testen.
Tien commando’s moeten gelijk zijn aan tien reacties.
Als Bello maar 8 van de 10 keer reageert dan is hij niet betrouwbaar.
Geen enkele hond zal ieder commando altijd opvolgen, maar als je een constant aantal positieve reacties krijgt, dan weet je dat hij weet wat er van hem verwacht wordt. Alleen moet je dan de voedselbeloningen gaan afbouwen en de oefening gaan uitbreiden.
Je moet wel oppassen dat je niet te gemakzuchtig wordt: als je gaat testen op betrouwbaarheid moet je niet iedere keer onder dezelfde omstandigheden trainen/testen (zelfde plaats, zelfde tijd, zelfde volgorde etc).
Misschien geeft Bello je wel een pootje in de woonkamer als hij alleen met je is, maar doet hij het niet als hij in het park is en zijn speelmaatje loopt langs te rennen.
En misschien doet hij op het trainingsveld een perfecte “af en blijf”, maar doet hij het ook bij je voor de deur terwijl het buurjongetje loopt te voetballen?
Denk eraan dat training makkelijk situatie afhankelijk wordt, dus varieer plaats, tijd, volgorde, geleider etc.

Afbouwen van voedselbeloningen.
Als je Bello iets aan wilt leren, dan geef je hem iedere keer als hij het doet een voedselbeloning, om zodoende het gewenste gedrag te belonen
Als je Bello iets aan wilt leren dan geef je hem iedere keer als hij het doet een voedselbeloning, om zodoende het gewenste gedrag te belonen (positieve bekrachtiger).
Als hij eenmaal de link heeft gelegd tussen het commando en hetgeen hij moet doen dan begin je minder vaak met het voer te belonen maar nog wel steeds met je stem.
Tot nu toe ben je een hele betrouwbare verkoopmachine geweest: Bello zit – jij geeft hem iets lekkers, Bello ligt – jij geeft hem iets lekkers, Bello……
Je begrijpt het al : je bent een verkoopmachine, een handige machine maar geen leuke: alles is iedere keer hetzelfde.
Nee dan gokkasten, dat is een heel ander verhaal. Kijk eens naar het casino waar miljoenen mensen iedere dag een gokje wagen. Niet omdat het de ideale manier is om je geld te innen. Nee, misschien scoor je wel de Jackpot. Er is altijd een kans dat je de winnaar bent.
Dus als je veranderd van een verkoopmachine naar een gokkast denk dan aan het plezier dat Bello zal hebben om jou te bespelen/trainen.
Dus het is veel beter om naar een variabel belonings-syteem (interval beloning) te gaan nadat Bello weet wat de commando’s betekenen en wat er van hem verwacht wordt, zodat hij niet weet welke beloning hij krijgt of wanneer hij hem krijgt.
Als hij weet dat hij altijd een beloning krijgt als hij het goed doet dan zou hij er weleens voor kunnen kiezen om wat anders te gaan doen op het moment dat hij een commando krijgt, omdat dat op dat moment veel leuker voor hem is en hij weet dat hij straks toch weer iedere keer wat krijgt.
(Als een gokkast altijd uitbetaald zou er niemand meer gokken!!!!!!)
Iedereen heeft wel een kennis die niet vaak op visite komt maar die, als hij op visite is, altijd wat lekkers aan Bello geeft. En nu kijkt Bello iedere bezoeker vragend aan als hij/zij iets zit te eten, omdat er eens een keer een bezoeker was die Bello wel liet meedelen in zijn/haar eten. En je weet maar nooit, misschien doet deze bezoeker dat ook wel. Uiteindelijk zal Bello niet eens meer uit zijn mand komen als er bezoek komt omdat hij van al het andere gierige bezoek toch niets lekkers krijgt. Hij hoopt nog wel dat hij een stukje krijgt maar het is al zo vreselijk lang geleden dat hij geluk had, dat hij niet meer echt hardnekkig bedelt.
Dan plotseling, op een mooie zonnige dag komt die ENE bezoeker en geeft Bello een stukje van zijn koffiekoekje BINGO! vanaf nu bedelt Bello weer bij iedere bezoeker die er binnen komt. Dit is nu een interval beloning in actie !
Terwijl je de voedselbeloning aan het afbouwen bent, vergeet dan niet, als je Bello weer een nieuwe oefening gaat aanleren, dat je hem daarvoor weer gewoon iedere keer iets lekkers moet geven. Hij begrijpt er niets van als je hem bij nieuwe oefeningen alleen voor de betere/beste pogingen zou belonen.

Regels.
Een gouden regel voor het trainen met voer is dat ieder hapje verdiend moet worden.Je moet je absoluut aan de “voor niets gaat de zon op” regel houden. Waarom zou Bello nog werken voor iets lekkers als hij toch bij iedere uitlaatbeurt, of bij ieder kopje koffie van jou, iets lekkers krijgt? Het betekent niet dat hij deze hapjes op deze momenten niet mag hebben, het betekent alleen dat je hem er wat voor moet laten doen.Gebruik geen grote stukken voedsel.Hoe kleiner de hapjes zijn hoe beter, je kunt er veel meer geven zonder je je zorgen te maken om Bello’s gewicht, je hoeft niet iedere keer enorme zakken vol voer mee te sjouwen, en hij kan tijdens het trainen het hapje direct doorslikken zonder er half in te stikken. (Gebruik vanwege om dit laatste ook liever zacht dan hard voer).Waar je natuurlijk ook op moet letten is welke activiteiten de hond moet doen tijdens de training, als je het hierkomen in het park aan het trainen bent moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat hij niet aan het rennen is met een volle buik i.v.m. maagtorsie etc.!

Voordelen.
Op dit punt hoop ik dat je de voordelen van het gebruik van voedsel tijdens de training (en niet alleen 2x per dag in zijn voerbak) al wel hebt (h)erkend.Hoe vaak heb je mensen iet horen zeggen: “als ik in de keuken bezig ben met haar voer gaat ze altijd keurig in de deuropening zitten wachten” of “Zodra ze de kastdeur open hoort gaan weet ze al dat ze wat lekkers krijgt!”.
Als je voedsel handig gebruikt dan kan je dit soort aandacht van je hond steeds hebben, en niet alleen in de keuken of bij het horen van een kastdeur.Als je de voedselbeloning als lokkertje en als beloning gebruikt dan heb je twee voordelen in één want de seconde dat de hond het goed doet heb je de beloning al in je hand om te geven. Er is geen vertraging van de beloning want het lokmiddel IS de beloning. Wat je Bello ook wilt leren je kunt altijd een lokmiddel (voedsel of speeltje) gebruiken om hem in positie te brengen. Hierdoor hoef je niet met je handen aan Bello te zitten, dit betekent dat hij zelf moet bedenken wat hij moet doen en dat hij niet in een positie wordt geperst door jou (=negatieve ervaring tijdens leerproces). Op dat moment denkt hij namelijk alleen nog maar aan jou handen die hem vasthebben, i.p.v. aan de oefening die je hem probeert aan te leren.Dus “handen thuis” training helpt Bello niet alleen sneller te leren maar geeft je ook de mogelijkheid wat meer training op afstand met hem te doen want je hoeft niet aan hem te zitten.
Training op afstand hoef je niet als een aparte training te zien. Op het moment dat Bello het handgebaar en het commando begrijpt kun je hem ook op afstand laten zitten/liggen etc, want hij is niet afhankelijk van jou handen om hem in positie te duwen.Vooral in de beginfase van training is voedsel erg handig. Het geeft je namelijk de mogelijkheid om andere mensen met je hond te laten trainen, want iedereen met iets lekkers heeft controle over Bello. Zo kan de visite Bello leren dat hij eerst moet gaan zitten voordat hij wat lekkers krijgt en zo krijg je later een hond die de visite niet platwalst bij de voordeur maar die keurig gaat zitten (wachtend op de beloning). Ook als mensen wat angstig zijn voor jouw hond is het handig, je geeft ze iets lekkers in hun hand en ze hebben controle over de hond!Ook in passieve training geeft voedsel veel voordelen.Vooral bij ongewenste kauw/sloopacties van de hond geeft passieve training met voedsel veel voordelen. Een Kong (een rubber speeltje met een gat erin) of bot gevuld met een lekkere smurrie leert de hond waar hij wel aan mag kauwen. Dit is natuurlijk veel beter dan dat je Bello maar een beetje zelf uit laat vinden waar hij wel en niet aan mag kauwen. Voorkomen is beter dan genezen!.

Conclusie
Er is geen vervanging voor creativiteit en begrip in hondentraining, maar voedsel is een waardevol trainingsgereedschap dat je vaardigheden kan versterken en wat het leervermogen van je hond kan bevorderen zonder de conflicten en stress die vaak bij andere trainingsmethoden horen.
Voedsel is een trainingsmiddel niet het trainingsmiddel.
Let erop dat je precies weet welke actie van de hond je aan het belonen bent.
Denk eraan om de voedselbeloningen af te bouwen.
Ben inventief, ben succesvol en heb plezier !!!!!!