U heeft minstens een maand nagedacht voordat u besloot een pup/hond te kopen.
Puppy's zijn ontzettend schattig. Het maakt bijna niet uit hoe ze eruit zien of van welk ras of kruising ze zijn, niets is zo lief als zo'n klein bolletje wol dat in je handen bijt en je aankijkt met die aandoenlijke blik uit die bolle,ronde oogjes. Hoe lief ook, probeer toch te bedenken dat deze lieve pup hoogstwaarschijnlijk op uw vloerbedekking zal plassen en poepen, dat hij een keer zal knagen aan uw meubels of uw mooie designkeuken, dat u hem dag in dag uit moet opvoeden en uitlaten, dat hij wil spelen als u lekker voor de televisie zit, dat u na een leuke boswandeling een huis vol haren en zand hebt, dat u de rekening van de dierenarts moet betalen, dat u voor iedere dag van de week moet bedenken wat u met de hond doet, iedere dag opnieuw, tien tot vijftien jaar lang. Wilt u dat echt? Gun uzelf een maand bedenktijd voordat u een puppy aanschaft. Een maand waarin u ieder uur bedenkt wat u op dat moment met de hond zou doen. Die maand kan een wereld van verschil zijn, in uw leven en in dat van de hond. Neem geen overhaaste beslissing; dat is helemaal niet nodig. Realiseer u dat een ondoordachte aanschaf waarschijnlijk de hond de kop kost; uw hondje had geen keuze, maar hij zal achter tralies in het asiel belanden vanwege uw ondoordachte stap. Een hele verantwoordelijkheid!

U heeft al eerder een hond gehad of u heeft minimaal twee weken een hond te logeren gehad
Natuurlijk weet u precies welke leuke dingen u allemaal met uw nieuwe pup wilt gaan doen. In de praktijk blijken er echter vaak ook een heleboel zaken te zijn waar u van te voren niet bij heeft stilgestaan. Wat is er beter om te zien of een hond bij u past, dan twee weken op te passen? Niet een weekendje, want dan is alles nog leuk en nieuw. Minimaal twee volle weken is nodig om werkelijk alle (on)pleziertjes van het hebben van een hond mee te maken.
Het liefst natuurlijk een hond van het ras van uw keuze. Zo leert u het karakter van deze honden meteen beter kennen! Vaak bemiddelen rasverenigingen voor eigenaren die op vakantie gaan. Wellicht dat u via hen in contact kunt komen met mensen die oppas zoeken voor hun hond.

De pup is bij de fokker al goed gesocialiseerd
Uw hond moet een hondenleven lang mee als gezelschap. Dat betekent dat hij moet leven tussen mensen, auto's, fietsers, muziek, de stofzuiger en andere lawaaiige apparaten, vuurwerk, enzovoort. De hond krijgt nogal wat voor zijn kiezen in het mensenleven! In de eerste weken van zijn leven moet hij daarom leren dat al die rare mensendingen niet eng zijn, maar er gewoon bij horen. Als hij dat in de eerste weken na zijn geboorte niet leert, komt dat nooit meer goed. Dit komt doordat ze in de eerste weken meer nieuwsgierig dan bang zijn voor nieuwe dingen. Daarna zullen ze al het nieuws met steeds meer wantrouwen tegemoet treden. Neem daarom nooit genoegen met een fokker die de hondjes alleen de eerste drie weken in de huiskamer had, en ze daarna naar de schuur verhuisde.
Laat u niet verleiden door schone kennels, of excuses als "het is voor pups gezonder om buiten te zitten", "er komen hier genoeg mensen" en "het is hygiënischer voor de pups", onzin! Heeft de fokker de pups in de schuur of in de kennel? Dan hebt u een goede kans dat u een angstig hondje aanschaft, dat nooit echt vrolijk en vrij zal zijn, omdat hij alles eng vindt. Het hondje heeft niet de kans gehad om te leren dat het leven in een mensenroedel niet eng is, en zal die achterstand nooit meer inhalen. Bedenk dat de zorg voor een hondje dat geen goede start heeft gehad minstens tien jaar op u neer gaat komen. Koop geen hondje, hoe zielig ook, maar loop weg. U spekt anders alleen maar de portemonnee van een fokker die het niet nodig vindt om de hondjes de beste start te geven die ze kunnen krijgen.

De moederhond is bij de pups.
De belangrijkste factor in het leven van uw kleine hondje is uiteraard de moeder. Zij voedt en verzorgt de hondjes, zij geeft de eerste correctie en haar gedrag is een voorbeeld voor hun gedrag. Een goede fokker heeft de moederhond bij de pups. Een moeder van een nest pups zal haar heel jonge kroost zelden verlaten, maar als de pups wat ouder zijn is het heel goed mogelijk dat moeder in- en uitloopt bij het nest. U moet duidelijk kunnen zien dat de moeder bij het nest hoort. Ze heeft gezwollen tepels, en is duidelijk betrokken bij haar pups. Is er geen moeder, zoek dan een andere fokker

De pup is ingeënt, ontwormd en gechipt
Een goede fokker zorgt ervoor dat alles kant en klaar is als u de pup komt halen. Hij moet alle entingen en een wormkuur hebben gehad en hij moet gechipt zijn. Laat u niets op de mouw spelden, laat u niet wijsmaken dat het entingboekje nog wel zal worden opgestuurd, bij een goede fokker is dit in orde en krijgt u de papieren meteen mee. Als u verstandig bent gaat u met de pup direct naar de eigen dierenarts om alles te laten controleren. Krijgt u geen entingboekje mee, of constateert de dierenarts dat er iets niet in orde is, bedenk dan goed of u de pup wilt houden. Een pup is lief en schattig, maar een doodzieke pup is een lijdensweg die u niet wilt meemaken.
NB: Als u een rashond met stamboom koopt krijgt u de stamboom niet meteen mee. Die wordt pas afgeleverd als de hondjes 4-5 maanden oud zijn. De stamboom wordt meestal aan de fokker verzonden. Een goede fokker zorgt ervoor dat u die stamboom krijgt zodra deze bij hem/haar is gearriveerd.

De pup is niet jonger dan 7 weken als u hem ophaalt.
Het is wettelijk verboden om pups af te leveren als ze jonger zijn dan 7 weken. Ook hier zijn geen excuses voor, het is gewoon verboden. Bovendien zijn er aanwijzingen dat hondjes die op jongere leeftijd bij de moeder weg worden gehaald, later gedragsproblemen gaan vertonen. Aan de andere kant zou het hondje niet veel ouder moeten zijn dan 9 weken als u hem ophaalt. Anders mist u de gevoelige periode waarin u de pup alles kunt leren wat belangrijk is.

Tenslotte nog een aantal handige tips:
-
Informeer bij andere hondeneigenaren naar het karakter van hun hond. Wat ervaren zij als voor- en nadelen?
- Vraag de fokker naar eventuele erfelijke afwijkingen, lichamelijke- en of gedragsproblemen bij het ras van uw keuze.
  Alle rassen hebben tegenwoordig helaas lichte of zelf zware lichamelijke (en vaak erfelijke) problemen.
  Een fokker die dit ontkent is geen goede fokker.
- Vraag uw dierenarts om advies VOORDAT u een hondje gaat aanschaffen. Een dierenarts weet vaak ook welke fokkers
  in de omgeving een minder goede naam hebben, aangezien hij of zij daarvan de zieke honden of pups te behandelen krijgt.
- Vraag inlichtingen bij het asiel of bij een naburige gehoorzaamheidscursus.
- Ga bij een fokker langs VOORDAT er een nest schattige puppies ligt. U kunt dan veel objectiever en nuchterder oordelen.
- Durf NEE te zeggen, ook bij een door de rasvereniging aangeboden nest. Uw hond moet een hondenleven lang mee als uw
  huisgenoot. Hebt u twijfels, zoek dan gerust een andere fokker.
- Koop nooit zomaar een hond uit de krant: waar mensen geld verdienen aan de fokkerij en verkoop van honden
  gaat dit vaak ten koste van gezondheid en welzijn van de hond.
- Koop nooit een hondje omdat het zo zielig is. U haalt een 12-jarig probleem in huis.
- Bedenk dat u grotendeels zelf verantwoordelijk bent voor het gedrag en de gezondheid van uw hond.